USB-C, avagy az ellenségből alakul új legjobb barátunk, minden amit tudnod kell!

Ebben a cikkben a teljesség igénye nélkül szeretném neked összefoglalni azokat a tényeket, amiket tudnod kell az új USB szabványról, hogy inkább barátként, mint ellenségként tekints rá.

Az USB-C neked is nagy fejfájást okozhat és sokan mások sem értik, hogy egyáltalán minek is van erre az egészre szükség. A világ folyamatosan fejlődik, és a fejlődés magával húz bizonyos ágazatokat. Ez történik folyamatosan az USB-vel is.

Az USB 1.0 szabvány 1996-ban jelent meg és nem több, mint 1.5MB/s sebességgel száguldottak át rajta az adatok. Ebben a cikkben minden esetben egy átlagos 1080p, FULL HD filmet fogunk alapul venni, ami kb. 10GB-nyi tárhelyet foglal. Egy ilyen film másolásához 1996-ban kb. 2 órára lett volna szükségünk. Ez mai fejjel elképzelhetetlen, de akkoriban ez a sebesség bőven elég volt.

Ezt a hihetetlen száguldást követte 2001-ben az USB 2.0 szabvány, ami már az 1.0 30x os sebességére volt képes, így 60Mbyte/s sebességre lett képes a világ USB fronton. Az USB visszafelé kompatibilis, és mivel a csatlakozó azonos volt, így a legtöbb embernek szinte fel sem tűnt, hogy változik a világ. Ezzel a változással az elméleti másolási sebességünk 2 óráról kicsit kevesebb, mint 3 percre csökkent. Természetesen a számítógép csatlakozójának is, valamint a rácsatlakoztatott eszköznek is támogatnia kell az új technológiát, hogy ez a sebesség megvalósulhasson. A szűk keresztmetszetekre minden esetben figyelnünk kell a számítástechnikában, mert hiába vásárolunk szuper eszközöket, ha valahol van 1 db régebbi technológiájú elem, dőlhet az egész sebesség. Ez igaz az USB-re, a hálózatokra, stb.

7 évet kellett várnunk, hogy a 60MB sebességet kinőjük, ekkor érkezett meg az USB 3.0 „SuperSpeed” technológia, 2008-ban. Ez a technológia biztosan neked is ismerős, ez volt az az időszak, amikor elkezdtek megjelenni a számítógépeken a „kék USB-k”. Ezzel a színnel jelölték, hogy itt valami más, mint eddig volt. Bizony, hogy más volt, mivel a 60MB/s helyett 625MB/s sebességre növekedtünk, ami 10x-es fejlődés. Ez azt jelenti, hogy a kevesebb, mint 3 percnyi másolás lecsökkent kb. 16,5 mp-re. Természetesen ezek minden esetben elméleti adatok, amik csak arra vonatkoznak, hogy maga az USB technológia milyen sebesség átvitelére képes. Ezt a sebességet nagyban befolyásolja, hogy mi van az USB mögött. Esetleg egy pendrive-on milyen flash chip található, vagy az USB mögött egy merevlemez van, az SATA II, III csatlakozón csatlakozik, esetleg SSD, abból is kérdés, hogy SATA SSD, vagy mSATA, esetleg NVME, stb. De ez a cikk főként csak az USB-k ről szól, így nem szeretnék elkalandozni.

A 2010 era, és az azt követő évek már bőven azok az idők voltak, amikor te is naponta több USB-t bedugtál, a fali töltőbe, laptopba, autós töltőbe, tabletbe, a régi asztali PC hátuljába, és azért lássuk be, hogy többször nem sikerült elsőre eltalálni az irányt, mint igen… Az USB 3.0-nak az „egyirányúságán” és a 625MB/s másolási sebességén túl más korlátai is voltak. Mégpedig az áramellátás. Hatalmas mennyiségű energiát fogyasztunk, évről-évre erősebb processzor, nagyobb méretű, nagyobb fényerejű és jobb felbontású kijelző kerül az eszközökbe, amik folyamatosan eszik az áramot. Az USB 3.0 5V feszültségen max. 2.4A áramerősség kiadására képes, ami 12W. A gyári iPhone töltők 5W-osak, ami az 5V (feszültség) és az 1A (áramerősség) szorzataként jön ki. A notebookokról leadott maximum ~9W elég egy külső merevlemez meghajtásához, vagy egy pendrive-hoz, azonban már egy külső monitor meghajtásához önmagában egyáltalán nem elég.

Ekkor jön képbe az USB 3.1 ill 3.2. Avagy az USB-C

Fontos tudnod, hogy az USB 3.1, 3.2 az USB technológia verziójára utal, ami a sebességre, és a szabványra vonatkozik. Az USB-C pedig az új USB alakjára. Az 1.0-tól a 3.0-ig USB-A forma volt aktuális, de mivel nem volt másik, ezért csak „USB”-ként beszéltünk róla. Az USB-C megoldást hozott a „melyik iránnyal felfelé is dugjam be” örök érvényű problémára és emellé hozott még rengeteg újdonságot is.

Az USB 3.1/USB-C 1250MB/s adatátviteli sebességre képes, ami a 10GB-os videónk másolását fele annyi idő alatt, akár 8.2 mp alatt képes abszolválni. Természetesen szintén csak elméleti szinten. Emellett a 12W áram leadása helyett maximum 20V feszültség mellett 5A leadására is képes maga az USB3.1/USB-C technológia, ami 100W-ot jelent.

Hogy ez mit is jelent? Miért jó nekünk az USB-C?

Olyan jelent/jövőt jelent, ahol egy kábel ad energiát, juttat át információt hihetetlen nagy sebességgel az eszközeink között, és univerzálisan használhatunk mindent mindenre. Átvihetünk rajta közvetlenül képet és hangot TV-re, adatot másolhatunk SSD-re, vagy közvetlenül másik USB-C-s számítógépre, egyik eszközzel tölthetjük a másikat, nagy sebességgel tudjuk tölteni az új, nagy teljesítményű mobilokat, tableteket, laptopokat, stb. És ezt mind ugyan azzal a kábellel! A nyomtatókat, scannereket ugyan azzal a kábellel lehet összekötni, amivel a telefonodat töltöd. És sok esetben még tápkábel sem fog kelleni a 100W alatti fogyasztású eszközökhöz.

A MacBook Pro-k, MacBookok és az új MacBook Air-ek esetén is hatalmas felháborodást keltett az USB-C terjedése ügyfeleink között, de azt gondolom, hogy ez csak a felületes ismereteik miatt van. Az új technológia lehetővé tette, hogy bármelyik csatlakozón, szabadon tölhetsd a MacBookodat, és megszüntette a Magsafe-től való függőséget. Ugyanis bármilyen tápegységről töltheted a gépedet, akár egy USB-A to USB-C kábel segítségével powerbankről is, igaz hogy lassabban, de szabadon. A gyári adapterhez sincs hozzákötve a kábel, ahogy régen, hanem lecsatolható, különálló USB-C kábelt adnak hozzá, ami bármikor cserélhető hosszabbra, rövidebbre, más márkájúra, stb.

Az Intel és az Apple tovább is vitte egy kicsit az USB-C kérdést, mégpedig olyan formán, hogy a már jól ismert Thunderbolt csatlakozó 3-as verziója USB-C alakot kapott, így a Thunderbolt 3 technológiát támogató eszközöket is könnyedén csatlakoztathatjuk a 2016 utáni MacBook Pro és a 2018 utáni MacBook Air készülékekhez. A Thunderbolt 3 elméleti maximum sebességét csak érdekességként említeném meg, 40Gbit/s, ami 5GB/s-nak felel meg, így könnyen kiszámítható, hogy a 10GB-os 1080p mozifilmünk elméleti másolási ideje nem haladja meg a 2mp-et. Hát ezért kell a fejlődés, és ezért kell örüljünk ezeknek az új portoknak!

Az iPhone-ok és iPad-ek miként profitálnak az USB-C-ből?

 Az iPhone 8/8+/X/Xs/Xs Max készülékek már képesek az „Apple Fast Charging” technológia alkalmazására, aminek következtében a gyári adapterrel elérhető 5W-os töltési teljesítmény helyett kb. 20W teljesítményű töltést érhetünk el. Ez annyit jelent, hogy egy kikapcsolásig merült készülék esetén 30 perc alatt 50% töltésre tehetünk szert, valamint kb. 1.5 óra alatt teljesen feltöltheted a készüléked, szemben a gyári töltő 3.5 órás értékével. Ehhez szükséged lesz egy 18-20W os USB-C csatlakozóval rendelkező autós/fali adapterre, valamint egy USB-C – Lightning csatlakozóra. Az új iPad-ek esetén már az eszközön is USB-C csatlakozó van, így akár egy bármilyen USB-C to USB-C kábel segítségével elérheted a gyorstöltést megfelelő teljesítményű adapterrel. Az 1-2 éves iPadek akár 30W-tal is tölthetőek! Mivel az új eszközök intelligensek, így a jó minőségű adapterek és kábelek használata közben nem kell figyelned rá, hogy nagyobb teljesítményű töltőt használsz esetleg, mert az iPhone-od/iPad-ed nem fog felvenni több áramot, csak annyit, amitől nem lesz semmi baja. Így akár a 15”-os MacBook Pro töltőjével is nyugodtan töltheted az iPhone X-edet.

Mit kezdj a már meglévő USB-s eszközeiddel?

 Létezik rengeteg átalakító, amik általában drágák és sokszor kényelmetlenek is lehetnek, azonban nagyon hasznosak. Ugyanakkor rengeteg eszköz esetén a kábelek eltávolíthatóak és cserélhetőek, és mivel az USB-C ugyan úgy kompatibilis lefelé, ahogy azt már az USB-től megszokhattad, így ha kerítesz egy új USB-C to Micro USB, USB-C to Micro USB SuperSpeed, USB-C to „nyomtató USB”, stb. kábelt a már meglévő eszközödhöz, akkor zökkenőmentesen tovább használhatod és nem kell szenvedned az átalakítókkal.

Hogyan könnyíti sok gyártó az átállást?

Az újabb eszközök esetén a gyártók az eszközön USB-C csatlakozót helyeznek el, és 2 kábelt tesznek a csomagba. Egy USB-A to USB-C és egy USB-C to USB-C kábelt, hogy a régebbi és az újabb számítógépekkel rendelkező felhasználók is tudják élvezni az új eszközt. Azonban sok esetben azok tudják ezeket az eszközöket teljes egészében kihasználni, akik USB-C to USB-C kábelt használnak. Ilyen előnyök lehetnek a gyorsabb adatátvitel, gyorsabb töltés, stabilabb csatlakozás, stb.

Összegzés

Véleményem szerint örülnöd kell az USB-C eljövetelének, mert végre itt az idő, hogy egy kábel lesz mind felett, ami platformtól és gyártótól is független. Ezen felül gyors adatátvitelre és 100W teljesítmény felvételére és leadására is képes. Nincs szükség többé dedikált HDMI, FireWire, Thunderbolt csatlakozókra, ugyanis ezeket a szerepeket is el tudja látni. Különböző 100W alatti fogyasztókat a legtöbb esetben külön árammal meg sem kell hajtanod, hogy működésre bírd őket, valamint a telefonodat is sokkal hamarabb feltöltheted, és szinte bármilyen USB-C adaptert szabadon használhatsz.

Egyre figyelj! Csak jó minőségű kábeleket és adaptereket használj!

 Szerző: Léderer András, tulajdonos, Macdoki

Nálunk megtalálsz minden eszközhöz minden hozzávalót, hogy élvezhesd a gyorstöltés adta előnyöket. Látogass el hozzánk, és nézzük meg együtt mire van szükséged!

Nincsenek hozzászólások

Post A Comment