Optibay beszerelése

Akár meg is triplázhatod MacBook-od vagy iMac-ed sebességét!

Talán sokan nem is tudjátok, hogy miért tart annyi ideig megnyitni egy-egy programot a Mac-en, miért pörög a kis strandlabda ikon, miért áll fel olyan lassan a rendszer, miért tart annyi ideig, amíg az UnrarX egy 52 részből álló avit összerak, stb.

Sokan gondolják, hogy újra kellene telepíteni a rendszert, lassú a processzor, kevés a memória, vagy épp új gépre van szükség. Ez valóban, mind közre játszhat, de van egy résztvevő a csapatban, amiről megfeledkezünk, azonban annál fontosabb!

A merevlemez, avagy a HDD

Általában a legtöbb gép egy 5400 rpm-es (percenkénti fordulatszám) winchesterrel rendelkezik a polcokon, jellemzően 320, 400, 500, esetleg 640 GB tárhellyel. A felhasználók 87 %-a azt nézi meg, hogy mekkora tárhely van a kiválasztott számítógépen, pedig ez manapság nem nagy dolog. Egy a fent említett teljesen hétköznapinak számító 500 GB tárhelyű 5400rpm-es 2,5″-os SATAII-es laptop winchester átlagosan bruttó 22.000 forintba kerül, azonban jóval drágábban adják az ilyen gépeket 320-as társaiknál.

Milyen winchestert keress, ha gyors gépet szeretnél?

Amennyiben rendes HDD (Hard Disk Drive)-ről beszélünk, akkor az általános értékek az 5400 és a 7200 -as fordulatszámú winchesterek. Ezeknél az átlagos írási/olvasási arány 5400: 50MB/s / 100MB/s 7200: 70MB/s / 120 MB/s. Ettől persze lehetnek eltérőek márkától és típustól függően, de ezek az irányadó adatok.

Tehát azért gyorsabbak a 7200-asok, mert gyorsabban pörög bennük a lemez. Ezért: Hangosabb, rövidebb az élettartama (nem minden esetben), jobban melegszik, és nagyobb a fogyasztása is.

Nem feltétlenül csak a méret a lényeg!

Így bootolnak a gyári winchesteres MacBookok /Látszik, hogy a baloldali újabb, erősebb, mégsincs számottevő különbség.

Ha ezzel meg vagy elégedve nem is kell tovább olvasnod, ha viszont gyorsítanál, most jön a lényeg! Mi is az az SSD?

Szilárd meghajtó, vagy ha úgy tetszik flash alapú memória. Tehát nem forog, nem morog, nem fogyaszt sok áramot, és nem is melegszik. Viszont egyelőre elég drága. Egy jobb fajta 128GB-os SSD ára bruttó 34.990 forint körül mozog, ami megegyezik egy 1TB-os 2,5″-os 5400 RPM-es merevlemez árával. Jöhet a kérdés, ha csak 128GB-ot kapok 1000 áráért, akkor kell ez nekem?!

(128GB Kb. bruttó 34.990 forint, 256GB kb. bruttó 44.990 forint, 512GB kb. bruttó 69.990 forint)

Nézd meg ezt a videót, és döntsd el magad!

Látványos a különbség, és nem csak bootolásnál, de használat közben is. Végre úgy működik vele egy számítógép, ahogy elvárnánk. Ha ráklikkelsz egy alkalmazásra a Dock-on, ahelyett, hogy elkezdene ugrálni, és 5-6 ugrálás után megnyílva, az első ugrálás felénél már használható a program.

A videó saját tesztelés eredményét mutatja, a középső, és a jobb oldali gép SSD-vel rendelkezik, a bal oldali pedig a gyári 5400 rpm-es HDD-vel.

Természetesen SSD és SSD között is van különbség.

A prémium SSD meghajtók akár 500MB/s / 450MB/s olvasás/írás sebességre is képesek (SATAIII, 2011+ gépek), az olcsóbbak azonban van, hogy csak 100 – 150 MB/s körül mozognak.

Jöhet a következő kérdés: Ha nincs 69.990 forintod egy 512 GB-s SSD-re, akkor hol fogod tárolni a képeket, zenéket filmeket?

Erre is van megoldás. Optibay-nek hívják. Az SSD-nek azért nem kell túl nagynak lenni, mert csak a programokat kell erről futtatni, az adatokat (dokumentumok, zenék, képek, stb.) nyugodtan lehet a gyári olcsó winchesteren tárolni.

Az Optibay lényege, hogy a SuperDrive helyére kerül be egy átalakító, amibe bekerül a gyári winchester. Így 2 winchester lesz a laptopodban. Egy a programoknak, egy az adatoknak. A DVD író pedig bekerülhet egy külső házba, így amikor egy évben egyszer meg akarsz írni egy lemezt a kocsiba, akkor USB-n keresztül bátran megteheted azt.

Az Optibay a 2012-es modellekig bezárólag beépíthetőek.

Szervizünk a merevlemezek beszerzésétől, beszerelésén át a SuperDrive külső házba tételéig vállalja ügyfeleink MacBookjainak felturbózását! Az alábbi gombra kattintva kérhetsz árajánlatot!