iCloud és biztonsági mentések fontossága a mindennapokban

Digitális termékeink, köztük iPhone-jaink és MacBook-jaink is a mindennapi életünk részévé váltak, és elengedhetetlenek munkánkhoz, magánéletünkhöz, de még az étel, vagy taxi rendeléshez is. Pont emiatt rengeteg emléket is őrzünk rajtuk. Emlékeink pótolhatatlanságuk miatt a legérzékenyebb része készülékeinknek. Pont ezért fokozottan kell ügyelnünk biztonságukra.

ssl-cloud-big-data-security1

Több lehetőségünk is van az elővigyázatosságra!

Ha beülsz egy autóba, elindulsz biztonsági öv nélkül? Biztosan van, aki igen, de ha tudod, hogy karambol esetén megvéd, és az életedet mentheti meg, vagy az egészségedet, amiből csak egy van és pótolhatatlan, akkor miért is ne kötnéd be? Mert kényelmetlen? Eltelik 1 másodperc az életedből, és azt akarod megspórolni? Vagy mert csak a sarki közértbe mész, és erre a távra úgyse kell? Na, de nem is ez itt a lényeg, hanem a képeid és a videóid a készülékeiden! Ugyanis azok csak egyszer történtek meg veled az életedben. És soha többé nem fognak. És most nem azokra a többezer próbás csücsörítős pózolós képekre gondolok, amiből úgyis van 357 darab, és kettő használható belőle, hanem a kissrác első szavaira, vagy a kislány első balett előadására. Azok a készülékek, amelyek valószínűleg hozzád is hozzád van nőve, mert az “egész életed rajtuk van”, azok csak eszközök. És az eszközök meghibásodnak. Akár saját hibájukból, akár a te hibádból. Mert igaz, hogy vigyázol rá, de van, hogy leesik, és összetörik, vagy beesik a wc-be, vagy nedves lesz snowboardozás közben, vagy akár leesik a sífelvonóról és többé meg sem találod. Állati kellemetlen, de szerencsére pótolható. Pont, ahogy az autód is. Hiába törik össze, ha kiszállsz belőle, előbb-utóbb úgyis lesz másik autód…

Pont erre valók a biztonsági, elővigyázatossági megoldások:

  • iCloud – Ez a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás. Ahogy megveszed a készülékedet, bele van integrálva. A Fotók app-ba, a kontaktlistába, a naptárba, de a teljes készüléked komplett biztonsági mentését meg tudja csinálni az ikonok elrendezéstől a háttérképig. Alapvetően 5GB ingyenes tárhelyet ad Apple ID-nk hez az Apple, ami bővíthető 50, 200 GB vagy akár 1 TB tárhelyig. Igaz, hogy ezt nem adják ingyen, de cserébe teljes biztonságban érezheted magad, és az emlékeidet.
  • Dropbox – A Dropbox is hasonló szolgáltatás, és valószínűleg ismered, használod, de legalábbis hallottál már róla. Ingyenesen 2GB tárhelyet adnak, de ez bővíthető 16GB-ig, ha meghívod barátaidat a szolgáltatásba. Ez a program is automatikusan tudja menteni az iPhone-al készített fotóidat, vagy videóidat. Továbbá manuálisan el tudod menteni a legfontosabb dokumentumaidat, és több eszközön, vagy akár a weben is hozzájuk férhetsz.
  • Külső HDD (merevlemez) – Természetesen ez is egy megoldás. Csinálj mindig biztonsági mentést! Mentsd le a képeidet! Mentsd el a dokumentumaidat, a diplomamunkádat, a jelszavaidat! Nem győzzük eleget mondani. Azonban ha tönkre megy a merevlemez, akkor mindened odaveszett. Az sem rossz megoldás ha két merevlemezed is van és mind a kettőre mentegeted az adatokat, de azért nem az igazi ez sem.
  • NAS (Network Attached Storage) – Ez egy olyan hálózati meghajtó, amit otthon, az irodában, vagy bárhol tarthatsz, ahol stabil kábeles internet elérésed van. Alacsony fogyasztással üzemel, WD RED NAS winchestereket javasolunk hozzá, ami napi 24 órán keresztül áll a rendelkezésedre, automatikusan menti a fotóidat, filmeket tudsz róla streamelni iPad-edre, iPhone-odra, smart TV-d re, FILE -, VPN -, DNS -, MAIL -, és még sok más szerverként is működik, minden dokumentumodat tudod rajta tárolni, eléred FTP, AFP, HTTP, SMB protokollokon (tehát kb. bárhogy, bárhonnan), natív applikációkon keresztül, és még ezen felül tükrözni is tud több HDD-t, illetve több fajta RAID megoldással teszi redundánssá az adataidat, ami kvázi annyit jelent, hogy nyugodtan alhatsz. 500GB és 8TB közötti lemezeket tudnak befogadni ezek az eszközök, és van olyan is, amibe 12 hely van… Ha kicsit matekozol, rá is jössz, hogy ha nem valami ultra extrém életformát élsz, akkor a következő 400 évre is akár elegendő helyed lehet 🙂 Természetesen ezek a winchesterek is néha cserére szorulnak, de az iPhone-od csipog ha baj van, kihúzod a régi HDD-t, bedugod az újat és minden megy tovább. Mi ezt a megoldást javasoljuk, és nálunk is kaphatóak.

Amennyiben az elővigyázatosság elmarad, akkor sincs azért minden veszve, nagyon sok merevlemez esetén csak logikai hibák vannak, amiről egy jobb adatmentő szoftver segítségével pár nap alatt az adatok nagyját vissza lehet szerezni, de sajnos a mappaszerkezet és a file-ok sorrendje nem lesz az eredeti, valamint nem is minden jön vissza általában. Fizikai hibák esetén, a tű fej kopása, elhajlása, a lemez sérülése, mechanika sérülése esetén általában mi is szakértőkhöz visszük merevlemezeiteket, ahol pormentes szobában szétszedik a HDD-t és átteszik egy másik eszközbe (amennyiben az elektronika sérül), vagy bármi módon megpróbálják leszedni róla az adatot, de általában ez a végső és a legdrágább megoldás. Ilyen cég pl. a KÜRT is.

Szóval, ha ránk hallgattok, becsatoljátok a biztonsági öveket, és útra fel!

Nincsenek hozzászólások

Sorry, the comment form is closed at this time.