Le a mítoszokkal! iPhone akkumulátor tévhitek, amiknek eddig te is bedőltél

„Soha ne használd az iPhone-od, miközben a töltőn van!”

„Az új készülékek aksiját kötelező 16 órán át formázni, hogy megfelelően működjenek!”

„Mindig figyelj, hogy ne maradjon egész éjszakára a töltőn a mobilod!”

„A telefonok akkumulátorának jót tesz, ha minden alkalommal teljesen lemeríted, mielőtt töltőre dugnád.”

Ismerősen csengenek ezek a mondatok, igaz?

Ha aksikról van szó, hirtelen mindenki szakértővé válik és csak özönlenek a jobbnál jobb, a beváltabbnál beváltabb praktikák a helyes akkumulátor használatról. Na de mi az igazság?

Öntsünk végre egyszer s mindenkorra tiszta vizet a pohárba, és vegyük sorra, hogy mennyi ezeknek a pletykáknak a valóságtartalma.

Lítiumion, avagy az energiatárolás forradalmasítása

Az utóbbi 20 évben gyártott akkumulátorok elsöprő többsége lítiumion technológiával készült. Az akku óriás TESLA is az ilyen típusú akksikban látja egyelőre a jövőt. Hogyan volt képes alapjaiban megrengetni a Li-ion aksi az energiatárolás piacát? Gyakorlatilag pontosan azok ellenkezője miatt, amiket a bevezetőben olvashattatok és amiket át fogunk most részletesen pontról pontra venni. Ezenkívül számos más specifikációja miatt is.

A lítium a legkönnyebb fém a világon, ami fontos szempont a készülék súlyának szempontjából. Emellett a régi típusú NiMH technológiához képest sokkal jobban képesek megtartani a töltöttségüket, akár 15%-kal is hatékonyabbak ezen a területen, ez pedig már jelentősnek mondható. Több ezer töltési ciklust kibírnak anélkül, hogy kapacitásuk nagymértékben visszaesne. Nincs memória effektusuk, tehát semmi szükség rá, hogy újratöltés előtt kikapcsolásig merítsük okostelefonunkat. Nagyobb az energiasűrűségük, azaz kisebb méretük ellenére, több energiát képesek szolgáltatni. Megfelelő használat esetén 3-5 évet is kibírnak. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően vált egyeduralkodóvá az energiatárolásban a lítiumion akkumulátor.

Fel kell-e riadnom éjjelente, hogy ellenőrizzem, töltőn maradt-e a mobilom?

Általánosságban véve felesleges emiatt aggódni. A Li-ion akkumulátor egyik legnagyobb előnye ugyanis, hogy az akkumulátorcella elektronikája megvédi készüléked a túltöltöttségtől.

Erre kifejezetten figyel is az Apple, hiszen az iPhone-ok akkumulátorai speciális túltöltöttség védelemmel vannak ellátva (de a Li-ion egyébként sem érzékeny erre). A lényeg tehát, hogy hagyhatod egész éjszakára a töltőn lógva a mobilod, mert semmi baja nem lesz.

Persze, ha biztosra akarsz menni, akkor nem csinálsz ebből rendszert. Megoszlanak a vélemények, de sokan tartják úgy, hogy hosszabbtávon azért képes károsítani az aksit, ha több órán át feleslegesen a töltőre van dugva.

Felrobbanhat vagy megrázhat az iPhone-om töltés közben?

Sokak számára meglepő lehet, de vannak, akik nem merik használni telefonjukat, miközben az éppen tölt.

Pedig ettől egyáltalán nem kell tartani. Bár az tény, hogy némi melegedést tapasztalhatsz a hátlapon a töltés során. Ennek az az oka, hogy a Li-ion-akkumulátorok energiafelvétel közben hőt adnak le, így az akkumulátor hajlamos a melegedésre miközben töltjük, azonban ez természetes és teljesen biztonságos.

Arra viszont jó, ha figyelsz, hogy ha feltűnően forró a készüléked, akkor mindenképp vidd el minél előbb egy Apple szervizbe, ahol megállapítják, hogy mi lehet a probléma.

Jó hír, hogy az Apple garanciák az aksikra is vonatkoznak, így minden indokolt esetben szó nélkül kicserélik neked!

Mindemellett fontos kiemelni, hogy minden telefon töltése csak minőségi, megbízható töltővel biztonságos. Nem árt erre odafigyelni, mert egy silányabb töltő könnyen tönkre teheti a mobilunkat, rosszabb esetben pedig akár valóban fel is robbanhat, vagy megrázhat minket a készülék.

És ez akár életveszélyes is lehet. Nem viccelünk. 2013-ban egy kínai légiutas kísérő (Ma Ailun) egy rendkívül olcsón beszerzett töltővel szerette volna feltölteni az iPhone-ját, aminek a következménye az lett, hogy a nőt áramütés érte.

Neked azonban kár lenne ezen aggódnod, hiszen nem ilyen töltővel töltöd a telefonodat. Ugye?

Csak azután tehetem töltőre a telefont, hogy már teljesen lemerült?

Röviden: nem.

A lítiumionos akkumulátoroknak nem kedvez, ha minden egyes alkalommal lemerülésig nyüstölik őket, mielőtt töltőre kerülnének. Valójában a Li-ion aksis mobilokat bármikor a töltőre teheted, kár nem keletkezik bennük.

Azonban jó ha tudod, hogy egyes vélemények szerint jót tesz az akkumulátornak, ha havonta egyszer 0%-ig merül és ilyenkor egyúttal átesnek egy teljes töltésen.

Töltési ciklus

Talán az egyik legelterjedtebb tévhit a töltési ciklusok hibás értelmezésével kapcsolatos.

Mint az tudott, a Li-ion akkuk élettartamát töltési ciklusokban mérik. Egy töltési ciklus az akkumulátor-kapacitás 100%-ának a felhasználásával egyenlő. Ez viszont nem feltétlenül egyetlen töltés alkalmával történhet, hanem több töltés során is.

Tehát, ha az egyik nap az iPhone-om 50%-ot merült, akkor valójában csak egy töltési ciklus felét használtam el, nem pedig az egészet, ahogy azt sokan hiszik. Ha pedig feltöltöttem éjszaka és másnap ismételten 50%-ra merítettem, akkor ezalatt a 2 nap alatt már elhasználtam az aksi egy teljes töltési ciklusát, mivel a kapacitás 100%-a lett igénybe véve.

Megnyugvásra ad okot, hogy az Apple hivatalos adatai szerint az iPhone-ok akkumulátorainak teljes ciklusszáma több ezerre tehető, valamint azon ciklusok száma, ami alatt csupán minimális teljesítmény visszaesés tapasztalható, kb. 500 ciklus, ami hozzávetőlegesen másfél-két évet jelent.

Ha pedig szeretnéd (és miért ne szeretnéd) részletesen leellenőrizni az iPhone aksid aktuális állapotát, a legalkalmasabb app erre a CoconutBattery. Erről korábban már itt írtunk. 

Tényleg muszáj a vadiúj mobilok akkumulátorait használat előtt 16 órán át tölteni, azaz formázni?

Ez egy régről maradt berögződés.

A hagyományos, régi típusú Nikkel-kadmium és Nikkel-metálhidrid féle akkumulátoroknak még tényleg szükségük volt egy formázó, azaz egy 16 órán át tartó folyamatos töltésre mielőtt használatba vették volna őket.

(Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legtöbb esetben a gyártók már a piacra dobás előtt leformázták a mobilok akkuját, így már régebben sem volt erre feltétlenül szükség.)

Ennek ellenére a mai napig vannak, akik komolyan veszik még ezt a régmúlt szabályt, pedig manapság, a Lítiumionos akkuk betörésével ez már teljesen feleslegessé vált.

Mit kell tehát akkor tudnom a telefonok töltéséről?

A lényeg tehát, hogy:

  • nem kell aggódnod, ha nem vártad volna meg a töltés előtt, hogy az iPhone-od kikapcsolásig merüljön
  • felesleges az új készüléked akkuját egyhuzamban 16 órán át töltened, rögtön használatba veheted
  • nyugodtan maradhat az okostelefonod egész éjszaka a töltőn, de ha biztosra akarsz menni, ne ez legyen a megszokott alvás előtti rituáléd
  • teljesen biztonságos töltés közben is nyomogatnod a telefonod,

feltéve, hogy megbízható forrásból szerezd be a töltőd, ha csak nem szeretnél úgy járni, mint szegény Ma Ailun.

 

[contact-form-7 404 "Nem található"]
Nincsenek hozzászólások

Post A Comment