Hardveres takarítás Mac készülékeknél: Ezért nagyon fontos

A hardveres takarítás menete és fontossága

Eláruljuk, miért elengedhetetlen a rendszeres hardveres takarítás, karbantartás ahhoz, hogy kedvenc gépeink sokáig működjenek.

Szinte mindenki tapasztalja, hogy egy-másfél év után melegszik, lelassul a Macbookja, vagy asztali iMac-je, de szinte senki nem is gondol arra, hogy mennyi gondot okozhat a számítógépeknek a lerakódott por és a ventilátorok által összeszedett szöszök a gép rácsán, alkatrészein. Ehhez a jelenséghez társul a ventilátor hangos, zajos működése. Mikor a ventilátor eltömődik, rosszul hűt, ez pedig melegedéshez vezet, illetve a videokártyán lévő hőpaszta száradásához.

Ilyenkor célszerű a hardveres takarítás.

A mellékelt képeken egy Macbook Pro, illetve egy iMac gép látható, amelyeken a por teljesen elzárja a hűtőrács szellőzését.

21

A mai processzorok olyan magas frekvencián dolgoznak, hogy egyszerűen elolvadnának az elektromos áram hőhatása miatt, ezért ezt hűtőrendszerrel kell orvosolni.

Ennek folyamata a következő: A processzorra egy hűtőbordát szerelnek, ami elvonja a hőt, erre pedig egy hűtő-ventilátort, ami hűti a hűtőbordát. Ezt nevezik aktív hűtésnek. A hűtőborda és a processzor közé szinte mindig hőpaszta kerül a jobb hőátadás érdekében. Ez többnyire alumínium tartalmú paszta.

hardveres takarítás

Összefoglalva, a hűtési rendszer problémáját a rossz hővezetés okozza. A porszemek megülnek a borda felületén, csökkentve ezzel a hőleadó képességet. A hűtőlevegő nem tud áramlani közöttük, így előbb-utóbb túlmelegedéshez vezethet. A túlmelegedés miatt a számítógép ventillátor sebessége, fordulatszáma megnövekszik, ugyanis több levegőt kell szállítania a hűtőbordák felé. A gép hangosabban fog zúgni, az akkumulátor is jóval gyorsabban merül a fokozott terhelés következtében.

A másik nagy probléma a processzorra, videokártyára kent hőpaszta elöregedése és kiszáradása. A kiszáradt hőpaszta porózussá válik, töredezik, így nem tudja ellátni megfelelően a hőátadási, hővezetési képességét. A paszta kiszáradása szintén túlmelegedéshez, hibás működéshez vezethet. A leggyakoribb hibajelenség a videokártya meghibásodása, amely a kijelző csíkozódását, és a rendszer lassú betöltését okozza.

A Macdokinál végzett alkatrészek cseréjén túl, szervizünk minden esetben elvégzi a belső portalanítást is.

Kattints ide, szeretnél időpontot foglalni!

Karácsonyi ajándékként is vásárolhatsz takarítás kupont. Hidd el, nagyon örülni fog neki, akit megajándékozol vele.

Vásárold meg webshopunkban!

Nincsenek hozzászólások

Sorry, the comment form is closed at this time.